Vrijwilligers

muurschildering

Vrijwilligers

Denk je er over om vrijwilligerswerk te gaan doen? Het Leerhuis biedt diverse mogelijkheden, zodat je vrijwilligerswerk kunt doen dat past bij jouw wensen en mogelijkheden. Je kunt altijd vrijblijvend contact op nemen om te kijken of vrijwilligerswerk bij het Leerhuis iets voor jou is. Meekijken bij een van de andere vrijwilligers is ook een optie.

Op dit moment zijn we met name op zoek naar vrijwilligers die de activiteiten rondom digitale vaardigheden kunnen begeleiden. Ook zoeken we mensen die de kantoordienst kunnen draaien. 

Taalcoach

Als Taalcoach begeleid je samen met een andere vrijwilliger een groep van maximaal 10 deelnemers bij het leren van de taal. Je hoort wat er speelt in de groep en kunt hier op aansluiten in de bijeenkomsten. 

Maatje

Werk je graag 1 op 1 en vind je het leuk om een band met de deelnemers op te bouwen? Als Maatje begeleid je individuele deelnemers van het Leerhuis bij het leren van taal, digitale vaardigheden, rekenen of rondkomen. 

Ondersteunend Vrijwilliger

Wil je mensen graag helpen bij het leren van basisvaardigheden, maar zie je het (nog) niet zitten om dit zelfstandig te doen? Als ondersteunend vrijwilliger wordt je geplaatst naast een vrijwilliger met ervaring. Ook mensen die in een re-integratietraject zitten zijn van harte welkom. 

Ambassadeur/
Ervaringsdeskundige

Misschien heb je zelf ervaren hoe het is om niet te kunnen lezen of schrijven. Of je wilt je ervaringen over het omgaan met schulden met anderen delen. Wordt dan Ambassadeur bij het Leerhuis en help anderen op weg.

Vrijwilliger Rekenen en Rondkomen

Sommige deelnemers kunnen niet in het Nederlands tellen, anderen vinden het moeilijk om goede keuzes te maken als het gaat om geld of willen leren om hun administratie bij te houden. Help jij hen hierbij?

Vrijwilliger Digitaal

Met het programma Klik&Tik leren we deelnemers de basis van de computer aan. Bij Digisterker gaat het om het werken met de E-overheid. Ook helpen onze vrijwilligers mensen op weg met  individuele vragen over bijvoorbeeld het werken met een tablet of een smartphone. 

Vrijwilliger Kantoordienst

Onze kantoordienst is het eerste aanspreekpunt binnen het Leerhuis. Hier komen telefoontjes binnen en komen bewoners en professionals binnen met vragen. Ook administratieve taken horen bij deze functie.   

Vrijwilliger Bijzondere activiteiten

Naast het reguliere aanbod organiseren we ook regelmatig Leerhuisdagen en Leerhuisweken met een bepaald thema. Ook maken alle groepen informatieve uitstapjes naar organisaties in de omgeving. Organisatietalent is daarom altijd welkom.

Begeleiding en waardering

Het Leerhuis werkt samen met Stichting lezen en schrijven en Bibliotheek Rivierenland waardoor er veel lesmateriaal beschikbaar is dat aansluit op de thema’s van basisvaardigheden waar we ons op richten. 

Vrijwilligers volgen een training van Taal voor het leven, zodat iedereen vanuit dezelfde basis en dezelfde methode aan de slag gaat met onze deelnemers. In onze werkwijze staat voorop dat we willen dat deelnemers met plezier naar het Leerhuis komen. We zorgen hiervoor door de bijeenkomsten op een creatieve en interactieve manier in te vullen. Ook worden er regelmatig themabijeenkomsten georganiseerd en worden er leerzame uitstapjes gemaakt in de omgeving. 

We organiseren intervisiebijeenkomsten, waarin onze vrijwilligers ervaringen uit kunnen wisselen, waarin ruimte is voor vragen en waarin jullie op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen binnen het Leerhuis. Ook wordt hier de behoefte opgehaald bij vrijwilligers, zodat we trainingen kunnen aanbieden die hierop aansluiten.

Omdat wij erg blij zijn met de inzet van onze vrijwilligers, zijn er natuurlijk ook een aantal waarderingsmomenten gedurende het jaar.